SOMA Faciası ve TV'lerde ki 'SÖZDE' Yas - Beklenen Kral

18 Mayıs 2014 Pazar

SOMA Faciası ve TV'lerde ki 'SÖZDE' Yas


Malum çok büyük bir felaket yaşadık millet olarak. Manisa'nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında 301 vatandaşımızı bir hiç uğruna kaybettik. Her şeyden önce, ölen madencilerimizin ailelelerine baş sağlığı, kurtulan madencilerimize de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Bu duruma elbette televizyon kanalları da çeşitli tepkiler verdi ve yayın akışlarında değişiklikler gerçekleştirdi. Felaketin gerçekleştiği ilk gece (salı gecesi), kanalların yayın akışlarında herhangi bir değişiklik olmadı. O gün, gece saatlerine kadar bildirilen ölü sayısı on kişiyi dahi bulmamıştı ve bu da yayın akışlarını çok etkilemedi. Ancak, gece yarısından sonra ölü sayısı şiddetli derecede artmaya başlayınca, ertesi günden itibaren yayın akışları büyük oranda değişti. 


Bu değişimse öyle gün boyu Soma'dan canlı yayınlar yapmak ya da 'prime time' kuşağında Soma ile ilgili haberler ve görüntüler paylaşmak değildi. Soma ile ilgili haberler yine, ana haber saatlerinde verildi. Çok çok 15-20 dk.'lık sarkmalarla haber bültenleri sonlandı. Sonra ne oldu? Ekranlarda yas vardı ve bu yas sadece yeni bölümleri gösterilecek dizileri yayınlamamakla sınırlı kaldı.

Dizilerin yeni bölümleri yayınlanmadı da ne oldu peki? Birbirinden heyecanlı sinema filmleri ekrana sürüldü. Show TV, Kanal D, Atv, Fox ve Star Tv'nin yayın akışlarındaki tek değişiklik buydu. Filmler bitti yarışma programı olanlar, yarışma programlarının yeni bölümlerini yayınladı, olmayanlarsa yayın akışına başka bir film ekleyerek yas tutmayı sürdürdü. 

Hakkını yemeyeyim Star TV çarşamba akşamı film yayınlamadı. Muhteşem Yüzyıl'ın kamera arkasının anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl Gizli Dünya"yı yayınladı(!) ve o gece, insanlar bunca yastayken şansa reyting listelerinde birinci sırada o yer aldı. İkinci sırada yine Star TV'nin fenomen günlük dizisi "Beni Affet" vardı. Bir haber bülteni ise ancak kendisine üçüncü sırada yer bulabilmişti; "Fatih Portakal ile Fox Ana Haber". Yas'ın reyting listelerindeki yansıması, az şiddetli grip semptomu gibiydi yani...


Perşembe, cuma ve cumartesi gecelerinin reyting listeleri de pek farklı olmadı. Yine programlar, diziler ve filmler reyting listesinin üst sıralarında yer aldı. Haber bültenleri ise yine, bu yapımların arkasında kaldı...

Buradan çıkan sonuç, aslında kanalların doğruyu yaptığını ve izleyicisinin yas tutsa dahi, bu tür yapımları ekranda görmek istediklerini gösteriyordu. Acı ama gerçekti, ekranda siyah kurdeleli 'sözde' bir yas vardı ama izleyen de izlenen de bambaşka dünyalardaydı. 

Bu elbette kimseyi yargılamak, eleştirmek değil. Herkesin yaşama bakış açısı farklıdır ama biraz olsun duyarlı olmak gerektiği ise su götürmez bir gerçek olarak hafızalardaki yerini her zaman koruyacaktır...

Sevgilerimle..
Beklenen Kral

twitter.com/BeklenenKral

BeklenenKral@gmail.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder