Tv8: Acun Ilıcalı faktörü - Beklenen Kral

8 Eylül 2014 Pazartesi

Tv8: Acun Ilıcalı faktörü


Hiç bir zaman olmayan iddiasının el değiştirmesi sonrasında göklere ulaştığı, Acun Ilıcalı'nın hakimiyetinde ve yeni sezonunun ilk birkaç günlük verileriyle; güçlü yapımları olmadan normal bir kanal olarak varlığını sürdüreceği görülen Tv8'i irdelemeye ne dersiniz?.. O zaman başlayalım...

MNG Holding dönemi

22 Şubat 1999 yılında, aslında bir haber kanalı olarak kurulmuştu; Tv8... Aradan geçen dört yılın sonunda ise 2003 yılında format ve logo değiştirerek eğlence kanalı oldu. MNG Holding tarafından kurulan kanalın çizgisi her zaman belliydi ve hiçbir sansasyona karışmamıştı. Ayrıca izlenmiyor diye hiçbir dizisi ya da programına kıymıyordu. Zira, zaten kurulduğundan beri üç -yerli- dizi yayına sürmüştü; onlarla ilgili hiçbir bilgiye de sahip değilim.


2009 yılında tekrar logo değiştiren kanalda, çok da iddialı olmayan haber programları, yarışmalar, yabancı diziler, magazin ve spor programları yayınlanmış ve yayınlanmaktaydı. Bunlara örnek olaraksa, rahmetli Defne Joy Foster ve Cemil Büyükdöğerli'nin sunduğu; Bir İş İçin Lazım, yine Defne Joy Foster'ın sunduğu ve daha sonra Evrim Akın'ın devam ettirdiği; Uzman Avı, Kanal D'den ayrıldıktan sonra Tv8'le anlaşan Okan Bayülgen'in sunduğu; Disko Kralı, Kral Çıplak, Medya Kralı, Muhabbet Kralı ve Muhallebi Kralı, Show TV'den ayrıldıktan sonra Tv8'le anlaşan Seda Sayan'ın sunduğu Seda Sultan, Kanaltürk'ten transfer olan Faik Çetiner'in sunduğu Bizim Stadyum ve yine Kanaltürk'ten transfer edilen, yayınlandığı süre boyunca büyük sansasyon yaratan Telegol, kaliteli bir tartışma ortamı vadeden ve her görüşten ismin buluştuğu, Gökmen Karadağ'ın sunduğu 8. Gün yapımları sayılabilir.

Kanalın sahibi, MNG Holding'in bir de on8 TV adında bir gençlik kanalı kurma planları vardı. Hatta, Okan Bayülgen'in Tv8'e gelişinin en büyük sebeplerinden birisi de buydu. Kanalın yönetimine de giren Okan Bayülgen, bir yılın sonunda on8 TV kurulmaktan vazgeçilince; ayrılmıştı Tv8'den. Tabi bir de Kore ortaklığıyla kurulan ve %30 hissesi kendilerinde olan MNG Shop adında bir alışveriş kanalları bulunmaktaydı...

Acun Medya ve Doğuş Grubu dönemi
Tv8, reytingi yarı zamanlı ölçülen kanallardandı. Yani kurulduğu dönemden beri, reyting listelerinin üst sıralarında hiç yer almamıştı. Bu içerisindeki programların kötü olduğu anlamına gelmez ama hem yarı zamanlı reyting ölçümünün azizliği, hem de kanalın en başından beri önem verdiği şeyin haber dairesi oluşu büyük bir sıçrayış yapmasını hep engellemekteydi. Daha sonra ise Acun'un yeni kanal peşinde olduğu haberleri gündeme geldi ve bir gün öğrendik ki, Tv8'in sahibi MNG Holding'le el sıkışmıştı. Ayrıca Tv8'le birlikte, MNG Shop'u da bünyesine katmıştı. Tabi bu satın almayı tek başına gerçekleştirmemişti. Kanalın %30 hissesini, iki yıldır kanallarında yayın yaptığı; Doğuş Grubu'nun sahibi Ferit Şahenk satın almıştı. Ama büyük hisseder Ilıcalı olduğundan, yönetim ve söz hakkı onda olacaktı. Nitekim, kanalı satın aldıktan sonra ilk iş olarak haber dairesinin kapısına kilit vurdu Ilıcalı...

Bir eğlence kanalı vaat ediyordu ve eğlence kanalında haber olmazdı ona göre. Bunun dışında çok büyük bir değişiklikte olmamıştı zaten. Kanalın çoğu eğlence ve sabah kuşağı programlarını devam ettirmişti. Hatta Önder Açıkbaş'ın saçma ötesi skeç programına dahi elleşmemişti. Sadece iki yeni isimle anlaşmıştı. Birisi gece programlarının kraliçesi Saba Tümer'di. Diğeriyse çok bilinmemekle birlikte, büyük bir teknoloji kurdu olan Rahşan Gülşan'dı. Saba Tümer klasik gece şovunu, Rahşan Gülşan da bloğuyla aynı ismi taşıyan Teksus isminde bir teknoloji programını sunmaya başladı. 


Bu şekilde devam ederken, sonunda Eylül ayı gelmişti ve kanal artık güçlü yapımlarıyla ekrana gelmeye hazırdı. 31 Ağustos'u, 1 Eylül'e bağlayan gece önce Digiturk'te kanal HD yayına geçti. Bu haber dairesinin kapatılmasından sonra, kanaldaki ikinci radikal değişiklikti. Elbette Türksat üzerinden izleyenler için hala kanal SD. Türksat'ın bir türlü faaliyete sokamadığı ve eline yüzüne bulaştırdığı uydusu devreye girdiğinde, HD yayın orada şifresiz olur mu onu da bilemiyorum açıkçası. Türksat üzerinden yayın yapan D-Smart ve Eutelsat üzerinden yayın yapan Digiturk ulusal kanalların HD yayınlarının sadece platformlarında yer almasını istemekteler çünkü. Kanallarla anlaşmaları da bu yönde zaten. Normal uydu yayını izleyenlerse, yalnızca TRT 1 HD ve TRT HD'yi şifresiz olarak izleyebilmekte... Üçüncü radikal değişiklik de yine aynı gün reyting ölçümünün, yarı zamanlıdan tam zamanlıya geçmesi oldu. Son değişiklik ise O Ses Çocuklar'ın yayın hayatına başlayacağı, 19:45 itibariyle gerçekleşmişti. Kanal yeni logosuna geçiş yaptı ve Rekabet Kurulu'nun onay vermesiyle artık tamamen Acun Ilıcalı hakimiyetinde yayına başladı.

O Ses Çocuklar, yayınlandığı ilk gün oldukça düşük reytingler aldı ancak, diğer yayınlandığı iki günde reytinglerini arttırmaya başlamıştı. Bu da Acun Ilıcalı'nın vadettiği, "en çok izlenen üç kanal"dan birisi olabileceğini gösterir nitelikteydi... Acun Ilıcalı, bu hafta içerisinde ayrı bir yazıyla analiz edeceğim güçlü yapımlarını kısa süre içerisinde ekrana sürecek ve bu yapımlar da anlaşılıyor ki kanalı reyting listelerinin ilk sıralarına çıkartacak. Bu zaman alacak olsa bile gerçekleşecektir. Bu iddiasını sadece güçlü yapımlarına bağlamak istemeyen Ilıcalı, İspanya Kral ve İtalya Kupası karşılaşmalarının da yayın haklarını satın almıştı.

Tv8, bundan böyle farklı bir tünelin içerisinde seyahat etmekte ve bu tünelin ucunda şimdilik nokta kadar bir ışık hüzmesi görülüyor. Ama bu aynı zamanda umudu da yeşertiyor. Bakalım kanal, Ilıcalı'nın dümeninde olduğu yeni macerasında istediği noktayı mı yakalayacak; yoksa başından beri, "bu kanal izlenmez" diyenler haklı mı çıkacak göreceğiz...

Sevgilerimle...
Beklenen Kral

twitter.com/BeklenenKral
BeklenenKral@gmail.com

1 yorum :

  1. TV8'in üç dizisi şunlardı:
    Haber ağırlıklı kanallken, yani dönüp duran logosu varken "Saç Saça Baş Başa" isimli haftalık dizi.
    Ulusal (genel) yayına geçince, Deniz Çakır'ın başrolde olduğu, -Ayrılsak da Beraberiz'in kopyası olan- "İki Arada Aşk" adlı günlük sit-comu.
    Bir de "Kadın Her Zaman Haklıdır" günlük sitcomu. Yanlış hatırlamıyorsam, "Çiçek Taksi"de çaycı rolünlü oynayan kişi de bu dizideydi.
    Bunlar Acun'dan önceki döneme ait işler.

    YanıtlaSil